Το να βιώνουμε κάποιο βαθμό άγχους είναι απόλυτα φυσιολογικό, ειδικά όταν έχουμε πολύ καλούς λόγους και κάτω απο ορισμένες συνθήκες. Θεωρείται πρόβλημα όταν ένας αισθάνεται άγχος συνέχεια, και σε όλες τις περιστάσεις, χωρίς συγκεκριμένο λόγο.
Με λίγα λόγια η Γενικευμένη Αγχώδης διαταραχή (ΓΑΔ), είναι το υπερβολικό άγχος και έντονη ανησυχία για προβλήματα της καθημερινής ζωής, τα οποία είναι παρών το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Οι συνέπειες της ΓΑΔ, είναι ότι επηρεάζει την οικογενειακή ζωή, την επαγγελματική απόδοση και γενική λειτουργικότητα του ατόμου. 

 

Ποιά τα χαρακτηριστικά/ συμπτώματα της ΓΑΔ;

Η διαταραχή αυτή είναι πολύ διαφορετική από την περιστασιακή ανησυχία. Η ΓΑΔ είναι συνήθως χρόνια και σε αντίθεση με άλλες διαταραχές άγχους, δεν πυροδοτείται από ένα ορισμένο περιβάλλον ή κατάσταση (π.χ. εξετάσεις ή συνέντευξη για δουλειά) ή κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες (π.χ. πτήση με αεροπλάνο). 
Τα άτομα που υποφέρουν από ΓΑΔ συνήθως ανησυχούν υπερβολικά για καθημερινά προβλήματα της ζωής, όπως η δουλειά, τα οικονομικά, η υγεία των μελών της οικογένειας, οι σχέσεις τους, κτλ. Συνέχεια ανησυχούν για κάτι. Πολλοί ξυπνάνε το πρωί με αισθήματα διάχυτου άγχους και ανησυχίας και τα αισθήματα αυτά συνεχίζονται για όλη τη διάρκεια της ημέρας, έτσι που είναι πολύ δύσκολο να σκεφτούν ή να επικεντρωθούν σε οτιδήποτε άλλο. Συχνά εμφανίζουν σωματικά συμπτώματα, όπως προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος, πονοκεφάλους, πόνους στο στήθος, υπέρταση, ταχυπαλμίες, δυσπεψία, αϋπνία, διάφορα είδη δερματίτιδας, κτλ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το άτομο που υποφέρει από τέτοια συμπτώματα δεν τα συνδέει με το άγχος, και γι αυτό μπορεί να μην αναγνωριστεί για πολλά χρόνια.

Παιδιά με ΓΑΔ ανησυχούν πολύ για τις ικανότητες τους και για το πώς τα πάνε στο σχολείο ή στα σπορ. Ακόμη, τα παιδιά που υποφέρουν από αυτή τη διαταραχή μπορεί να ανησυχούν για φυσικές καταστροφές ή για πολέμους, και να εμφανίζονται χωρίς αυτοπεποίθηση. 



Τι προκαλεί τη ΓΑΔ;
Η ακριβής αιτία της ΓΑΔ δεν είναι πλήρως γνωστή, αλλά υπάρχουν μια σειρά παραγόντων που φαίνεται να συνεισφέρουν στην ανάπτυξή της.
-Οικογενειακοί παράγοντες: το οικογενειακό ιστορικό παίζει ρόλο, ειδικά εαν ένας μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου αναμένουν πάντα την καταστροφή και δεν σταματούσαν να ανησυχούν συνέχεια για την υγεία, το οικονομικό, σχολείο κτλ.
-Περιβαλλοντικοί παράγοντες: τραύμα και στρεσογόνα γεγονότα, όπως κατάχρηση, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, διαζύγιο, εναλλαγή σε θέσεις εργασίας ή στα σχολεία, μπορεί να οδηγήσει σε ΓΑΔ.

Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, η ΓΑΔ είναι τόσο συνηθισμένη που επηρεάζει σε κάποια περίοδο της ζωής τους περίπου το 5% και σχεδόν σε όλη τη ζωή τους το 3% του συνολικού πληθυσμού. Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες και εκτιμάται ότι 61% των ατόμων με ΓΑΔ είναι γυναίκες.

Πώς αντιμετωπίζεται;
Η θεραπεία για τη ΓΑΔ συνήθως περιλαμβάνει ένα συνδυασμό φαρμάκων και Γνωσιακής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας.

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία στοχεύει στην αναγνώριση των αρνητικών και παράλογων σκέψεων και συμπεριφορών που οδηγούν σε αυτά τα αισθήματα άγχους. Εξετάζει τις ανησυχίες πιο ρεαλιστικά και ο πελάτης καλείται να προσδιορίσει το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί σε αυτό που φοβάται, και να αξιολογήσει εαν πραγματικά η κατάσταση θα ήταν τόσο άσχημη όσο φοβάται ή αν θα μπορούσε να την αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά. Επίσης, μέσω τεχνικών χαλάρωσης βοηθά την ένταση των μυών που συχνά συνοδεύει τη ΓΑΔ.

Μαθαίνει με λίγα λόγια στα άτομα που υποφέρουν απο αυτή τη διαταραχή, πως δεν μπορούν να ανησυχούν συνέχεια για πράγματα και πως δεν μπορούν να έχουν τον έλεγχο για όλες τις καταστάσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα άτομα αυτά καταλαβαίνουν πως ο φόβος τους είναι υπερβολικός. Το αποτέλεσμα είναι να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν τη καθημερινή ζωή: απο μια σταθερή κατάσταση ανησυχίας, σε απολαυστικές ξεχωριστές στιγμές. Και όταν εμφανιστεί ένα πρόβλημα, να πιστέψουν στον εαυτό τους ότι θα ξέρουν πώς να το χειριστούν, με ένα πιο ισορροπημένο και ήρεμο μυαλό.