κρίση και πώς μας επηρεάζει :
Άγχος για τα λεφτά και αβεβαιότητα για το μέλλον

Είναι μια πολύ δύσκολη εποχή, γεμάτη προκλήσεις. Γι αυτό και πρέπει να είμαστε όσο πιο δυνατοί γίνεται. Άλλωστε, οι μεγαλύτερες γενεές έχουν περάσει και χειρότερα. Θα πρέπει όλοι να αποδεχτούν αυτές τις αλλαγές, και στη συνέχεια να προσαρμοστούν στην καινούργια αυτή σειρά των πραγμάτων. Αυτήν την περίοδο πρέπει να αλληλοστηριζόμαστε, και να αυτοκαθησυχαζόμαστε. Δύσκολο στην πράξη πολλές φορές, αφού παρασυρόμαστε απο τις διάφορες πληροφορίες που βομβαρδιζόμαστε καθημερινά. Είναι σημαντικό να είστε με δικά σας άτομα, να συζητάτε τις ανησυχίες σας, και αν νιώθετε πως δεν είστε καλά, να μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια απο ειδικούς - γι αυτό είμαστε εδώ.

Αλλαγές στον τρόπο σκέψης μας:


Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων βλέπουν αυτή την κρίση σαν τον κύριο παράγοντα που ευθύνεται για το στρες τους. Ειδικά εαν ένας έχασε τη δουλειά του, ή δυσκολεύεται με τα χρέη του, το να έχει πεσμένη διάθεση και άγχος είναι κάτι το φυσιολογικό.
Όταν είμαστε αγχωμένοι, αλλάζει ο τρόπος σκέψης μας.
Δηλαδή: ερμηνεύουμε τα πάντα και τις καταστάσεις ως «απειλητικές, καταστροφικές» και σκεφτόμαστε το χειρότερο σενάριο που μπορεί να συμβεί. Σαν συνέπεια αυτού, τότε το μυαλό μας φέρνει μόνο αρνητικές σκέψεις που έχουν να κάνουν με τις ικανότητες μας («Είμαι χαμένος και δεν ξέρω τί να κάνω», «Δεν μπορεί να με βοηθήσει κανένας»), που οδηγούν σε περισσότερα αρνητικά συναισθήματα.
Το συμπέρασμα είναι ότι: το άγχος κάνει τον κίνδυνο να φαίνεται τεράστιος, και την αντιμετώπιση του να φαίνεται μικρή και δύσκολη.

Θετικό και Αρνητικό άγχος:


Δεν είναι ρεαλιστικό να μην βιώνουμε ποτέ άγχος. Αναπτυσσόμαστε κάτω απο κάποιο βαθμό άγχους, και οι απογοητεύσεις προσθέτουν βάθος στη ζωή μας. Λέμε πως είναι θετικό άγχος, αυτό που μας κινητοποιεί σε δράση (π.χ. καλύτερη οργάνωση, προγραμματισμό, λύσεις σε προβλήματα) και μας κάνει πιο δημιουργικούς για να λύσουμε αυτά που μας ανησυχούν. Όταν όμως ένας έχει συναισθήματα απόρριψης, δυσπιστίας, θυμού, και άλλα προβλήματα υγείας (πονοκεφάλους, έλκος, αύξηση πίεσης κτλ) εξαιτίας του άγχους του, λέμε πως έχει μετατραπεί σε αρνητικό.
Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε το άγχος απο Αρνητικό σε Θετικό.

Χρήσιμες ερωτήσεις:
• Θυμηθείτε κάτι άσχημο που έχετε περάσει στο περαλθόν, κάτι οικογενειακό, ή κάποιος άλλος δικός σας...
-Πώς τα καταφέρατε να το ξεπεράσετε/ λύσετε/ βελτιώσετε;
• Γενικά:
-Τί θα λέγατε έχετε κατορθώσει/ πετύχει μέχρι σήμερα;
-Ποιά θα λέγατε είναι τα θετικά σας;
-Πώς θα σας περιέγραφε ένα άτομο που νοιάζεται για σας;

Λίγη θετικότητα:

• Ολοι μας έχουμε την ικανότητα, δύναμη, δημιουργικότητα, και επιμονή, να αλλάξουμε κάτι στη ζωή μας για να έχουμε πιο θετικά αποτελέσματα
• Μερικές φορές δεν είναι τόσο το να λύσετε το πρόβλημα, αλλά να πιστέψετε στον εαυτό σας, να είστε αισιόδοξοι, και να μπορείτε να ανεχθείτε οποιαδήποτε αμφιβολία και αβεβαιότητα

Το μυαλό μας χρειάζεται βοήθεια για να πάει απο τη φάση πανικού/ απαισιοδοξίας, στη δημιουργικότητα/ ψυχραιμία.
Πρέπει να του δείξετε ΠΩΣ να χαλαρώνει... Πρέπει να ανακαλύψετε τί σας βοηθάει εσάς, το κάθε ένα ξεχωριστά, και να το εφαρμόσετε.

Αλλαγή στον τρόπο ζωής
Οποιεσδήποτε αποφάσεις πρέπει να πάρετε, δεν πρέπει να παρθούν απο ένα αγχωμένο/ αρνητικό μυαλό, αλλά απο ένα που ζυγίζει τα πράγματα, ψύχραιμο μυαλό, που πιστεύει στον εαυτό του και δεν τα βάζει κάτω.

- Καθημερινά κάντε ένα πρόγραμμα και συμπεριλάβετε δραστηριότητες - ακόμα και να μην κάνετε τίποτα, π.χ. ύπνος - που σας ευχαριστούν. Είναι σημαντικό να έχετε μία ρουτίνα, και να κρατείτε τον εαυτό σας απασχολημένο με κάτι που απολαμβάνετε (π.χ ένα χομπυ, κηπουρική, μουσική, περίπατος, φυσική άσκηση).
- Χαλάρωση:
Υπάρχνουνε ειδικές ασκήσεις αναπνοής που όταν εφαρμοστούν σωστά, επηρεάζει το σώμα και το μυαλό. Ξαπλώστε κάπου ήσυχα, έστω και για 5 λεπτά, και συνειδητά δώστε σημασία στην αναπνοή σας. Φέρτε στο μυαλό σας θετικές εικόνες, κάτι απο την παιδική ηλικία, μία γλυκιά ανάμνηση, ένα μέρος όπου πάντα θα θέλατε να πάτε. Όλα αυτά βοηθούν τη διάθεση μας και βοηθούν στο πώς βλέπετε κάποιες καταστάσεις – πιο ισορροπημένα και αντικειμενικά.

Μπορεί να μην έχουμε έλεγχο για το τί γίνεται και τί πρόκειται να συμβεί. Έχουμε όμως έλεγχο του εαυτού μας και της διάθεσης μας. Για περισσότερη ανάλυση σε βάθος μη διστάσετε να επισκεφτείτε κάποιο ειδικό.