Η Απιστία…

Το τί σημαίνει να είσαι άπιστος είναι διαφορετικό για τον καθένα μας.  Δεν έχουμε όλοι τα ίδια πιστεύω, τρόπους σκέψης, και εμπειρίες - οι οποίες παίζουν μεγάλο ρόλο στο πώς νιώθουμε γι αυτό το θέμα. Για παράδειγμα, για κάποιον ένα απλό φιλί μπορεί να μην σημαίνει τίποτα, ενώ για άλλον ένα απλό γρήγορο βλέμμα ή φλερτ, να δημιουργήσει μεγάλο πανικό. Η κάθε σχέση έχει τους δικούς τις ‘κανόνες’ και όρους. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο πειρασμός είναι παντού γύρω μας και η γραμμή που διαχωρίζει το ‘λάθος’ απο το ‘σωστό’ είναι πολύ λεπτή. 

 

 

Όταν είσαι συνεχώς με το ίδιο άτομο, δεν είναι παράξενο αν σε κάποια φάση καταντήσει κουραστικό.   Αρχίζεις να παίρνεις κάποια πράγματα σαν δεδομένο και χάνεσαι μέσα στη ρουτίνα.  Κάποιο μέρος του ενθουσιασμού έχει σβήσει, και έχεις αρχίσει να παρατηράς κάποια πράγματα που προηγουμένως δεν έδινες σημασία.  
Τα φλερτ, τα κοιτάγματα και άλλες μικρές ‘αθώες’ απιστίες, μπορεί να κάνουν κάποιον να θυμηθεί πώς είναι να είσαι πίσω στο ‘παιχνίδι’ και να είσαι single.  Νιώθει ελκυστικός και σέξυ και του αρέσει η σημασία και η προσοχή που παίρνει.  Ανακαλύπτει πως έχει καιρό να νιώσει έτσι και ανκαι γουστάρει, απο την άλλη θυμάται πως είναι σε μια μόνιμη σχέση και μπερδεύεται. 

Γιατί;
Πολύ εύκολα μπορούμε να εμπλακούμε σε καταστάσεις δημιουργώντας προβλήματα εκεί που δεν υπάρχει λόγος.  Δεν είναι τόσο απλό το γιατί συμβαίνει αυτό. Υπάρχουνε μερικοί που τους εξιτάρουνε οι αυθόρμητοι έρωτες.  Άλλοι που κυνηγούνε αυτό που δεν μπορούν να έχουν, αφού το βρίσκουν πιο συναρπαστικό (ανκαι μπορεί να ξέρουν πως δεν έχουνε τίποτα κοινό με εκείνο τον άνθρωπο).  Απο την άλλη κάποιος μπορεί να θέλει να ‘εκδικηθεί’ το συντροφό του για κάποιο ζήτημα που υπάρχει μεταξύ τους.  Υπάρχουνε όμως και φορές που απλά όπως εμείς οι ίδιοι αλλάζουμε, έτσι και τα αισθήματα και οι ανάγκες μας, και ίσως να είμαστε συγχυσμένοι για το τί θέλουμε. Κάτι μας λείπει… Ένα κενό που δεν το καλύπτει ο σύντροφος οπότε αρχίζει ένας και “ψάχνεται”…
Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Ερωτήματα όπως ‘γιατί έγινε αυτό’, ‘πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο;’, ‘πώς νιώθω;’έρχονται στο μυαλό, προβληματιζόμαστε, απομακρυνόμαστε απο τον σύντροφο μας, νιωθούμε τύψεις, αγωνία, λύπη και θυμό (μπορεί ακόμα και αδιαφορία), και ψάχνουμε για λογικές εξηγήσεις. Το σίγουρο είναι - ειδικά άμα υπάρχουνε αισθήματα στη μέση – πως θα πρέπει να συζητήσουμε, να σκεφτούμε τί πάει λάθος στη σχέση μας, να πάρουμε ευθύνες (για το δικό μας το κομμάτι) και αν αποφασίσουμε να μείνουμε ακόμα μαζί, τότε ίσως κάποιες αλλαγές να πρέπει να λάβουν μέρος.  Αν ήτανε να το δούμε απο τη θετική πλευρά, ίσως να έπρεπε να συμβεί αυτό για να μας κινητοποιήσει σε δράση: να δουλέψουμε τη σχέση μας γιατί δεν θέλουμε να χάσουμε αυτό που έχουμε. 

Ο ‘ένοχος’
Διερωτηθείτε:
•    Σε τί στάδιο βρίσκεται η σχέση σας; Πώς νιώθετε γι αυτό; Θέλετε κάτι περισσότερο ή μήπως τα πράγματα προχωρούνε πολύ γρήγορα για εσάς; Προηγήθηκε τίποτα με τον σύντροφο σας προηγουμένως; Βλέπετε τον εαυτό σας μαζί με τον σύντροφο σας στο μέλλον; Είστε ευχαριστημένοι με τη σχέση σας; Αν σας έλειπε κάτι, τί θα ήτανε αυτό;

Εαν είστε σίγουροι πως έχετε αληθινά αισθήματα προς το ταίρι σας, τότε ίσως κάποια αναστάτωση υπάρχει μέσα σας και δεν ξέρετε πώς να ερμηνεύσετε αυτό που έγινε.  Σε τί βαθμό νιώθετε τύψεις εξαρτάται απο το τί έχει συμβεί ακριβώς, εαν εσείς το προκαλέσατε ή αν ήτανε μια αυθόρμητη ασήμαντη στιγμή, εαν υπάρχουνε κάποια αισθήματα, εαν υπάρχει η επιθυμία να ξανασυμβεί. 

Προσπαθείστε να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας για να καταλάβετε τί σας συμβαίνει, ποιά είναι τα θέλω σας και οι ανάγκες σας στο παρόν στάδιο και πώς ή εαν, η σχέση και ο σύντροφός σας σας τα παρέχουν αυτά.  Πολλές φορές παίρνουμε τα πράγματα σαν δεδομένα και σταματούμε να προσπαθούμε.  Μπορεί να υπάρχουν κάποιες δυσκολίες και προβλήματα στη σχέση σας που να μην θέλετε να παραδεκτείτε και κλείνετε τα μάτια (π.χ. σεξουαλική ζωή να μην σας ικανοποιεί).  Ίσως απο φόβο, ίσως απο άρνηση, ίσως απο εγωισμό.  Χρησιμοποιήστε αυτό που έγινε σαν μια αφορμή να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας και τη σχέση σας, και να αντιμετωπίσετε αυτό που πραγματικά σας απασχολεί.  Mε το να αναγνωρίσετε ποιές μπορεί να είναι οι φοβίες σας και τί ήτανε αυτό που σας ώθησε να κάνετε αυτό που κάνατε, θα σας βοηθήσει όχι μόνο στο να καταλάβετε τον εαυτό σας καλύτερα, αλλά και πώς μπορούν να βελτιωθούν τα πράγματα με τον σύντροφο σας.  
Εαν απο την άλλη δεν είναι τόσο δυνατά τα αισθήματα σας προς αυτόν, βαριέστε ή απλά μένετε μαζί για τη χάρη τρίτων (παιδιών, γονείς/πεθερικά, ή το κοινωνικό σας status), τότε κάντε του τη χάρη και χωρίστε.  Είναι κρίμα να πληγώνουμε με τέτοιο τρόπο τον άλλον απλά επειδή δεν βρίσκουμε το θάρρος ή τον χρόνο να βάλουμε ένα τέλος σε μία κατάσταση που δεν πάει άλλο. Και στο τέλος της ημέρας αυτή η διπλή ζωή, σας κάνει και εσάς δυστυχισμένους και αγχωμένους. 

Ο ‘πληγωμένος’
Ένα μίγμα συναισθημάτων επικρατεί σε αυτή τη θέση.  Βιώνει θυμό, λύπη,  απογοήτευση, κάνει αρνητικές σκέψεις και δημιουργεί διάφορα σενάρια στο μυαλό του. Εξαρτάται τί έγινε και πώς το έμαθε – τους έπιασε ο ίδιος στα μπράτσα, μέσω τρίτων. Τις περισσότερες φορές όμως, ο “πληγωμένος” νιώθει σαν να γκρεμίστηκε ο κόσμος του, είναι σε σοκ και αναρωτιέται τί είναι αληθινό και γνήσιο πλέον στη σχέση του. Γεμίζει με ερωτήματα όπως “γιατί το έκανε αυτό, πώς μπόρεσε να με ‘προδώσει’, τί έχει ο άλλος που δεν έχω εγώ, γιατί δεν ήρθε να μου μιλήσει εαν έχει πρόβλημα” κ.α..

Τί μπορώ να κάνω;
-Μια φυσιολογική πρώτη αντίδραση είναι να αρχίσετε να φταίτε τον εαυτό σας. Μην κολλήσετε στις σκέψεις πως δεν είστε ελκυστικός αρκετά, έξυπνος αρκετά, κτλ.  Δεν κερδίζετε τίποτα με το να αρχίσετε να σκέφτεστε έτσι αρνητικά για τον εαυτό σας, μόνο να νιώθετε χειρότερα.  Όσο το συντομότερο τον αντιμετωπίσετε και λύσετε τα ερωτήματα σας τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσετε να προχωρήσετε πριν αρχίσουν να σας μπαίνουν ιδέες και να δημιουργείτε σενάρια.
Σημείωση: μερικές φορές πρέπει να αποδεχτούμε πως δεν θα πάρουμε τις απαντήσεις που γυρεύουμε. Μην ξεχνάτε ότι η ευθύνη χωρίζεται πάντα σε δύο. Μην πάρετε όλη την ευθύνη γι αυτό που έγινε, και μην του δώσετε όλη την ευθύνη. Δείτε το σαν ένα ξύπνημα, πως αυτό σας λέει κάτι για εσάς τους ιδίους -τί θα πρέπει να δουλέψετε/βελτιώσετε (π.χ. επικοινωνία, σεξ) αλλά και για τις ανάγκες του συντρόφου σας (π.χ. σημασία, χρόνο ο ένας με τον άλλο).

 


-Προσπαθείστε να καταλάβετε τί θέλετε: να συνεχίσετε ή να χωρίσετε. Εαν είστε σίγουροι πως  δεν θέλετε να χωρίσετε, τότε θα πρέπει πρώτα απο όλα να τον συγχωρέσετε. Μπορείτε να το αφήσετε πίσω σας; 
Εαν η απάντηση είναι ΝΑΙ, τότε πρέπει να υποσχεθείτε στον εαυτό σας πως δεν θα του το ξανακτυπήσετε σε ένα μελλοντικό καυγά, γιατί δεν θα ήταν δίκιο. Προφανώς δεν το έχετε ξεχάσει, δεν τον έχετε συγχωρέσει, και δεν έχετε γυρίσει σελίδα. Σε αυτό θα χρειαστεί να μιλήσετε ανοικτά και ειλικρινά με το ταίρι σας. Πώς βλέπετε τα πράγματα, ποιά τα θέματα της σχέσης, τί πρέπει να κάνετε και οι ΔΥΟ, για να είστε πιο ευτυχισμένοι.  Σίγουρα θα πάρει κάποιο καιρό μέχρι να έρθει η ισορροπία πάλι.  Δεν είναι εύκολο πράγμα να κερδίσει την εμπιστοσύνη σας ξανά.  Παρόλα αυτά μη ξεχνάτε να δίνετε ευκαιρίες μέχρι να σας αποδείξει το αντίθετο.